Monteverdes regnskog

Monteverde i Costa Rica är en liten by vid Tilarán-bergens sluttningar. I omnejd finns stora orörda regnskogsområden. Det kallas för molnregnskogen. Där finns över 2500 olika arter och växter och det är mycket fascinerande att 450 av dem är orkidéer. Naturligtvis har denna orörda regnskog blivit ett paradis för djur och natur.

Costa RicaDet verkligen sprudlar av liv där. En grön lummig matta täcker hela marken i regnskogen. Det är en enastående natur som varje människa borde få uppleva. Många av träden är gigantiska och att Monteverde klassas som en s.k. molnregnskog beror på att den ligger på ungefär 1400 meter över havet. Där finns ca 425 arter av fåglar och tusentals arter av insekter. Dessutom tycks det finnas hur mycket reptiler och däggdjur som helst. En av de få platser i världen där Questzalen lever är just Monteverde. Questzalen anses vara en av de vackraste fåglarna i världen.

Utsikten över landskapet i Monteverde är drömskt och över dalgångarna sträcker sig hängbroar som turisterna ska utnyttja under sin vistelse. Det gäller verkligen inte att vara höjdrädd. En specifik glänta i skogen har ständigt besök kolibriers som matas med nektar. Totalt handlar det om 6 olika arter som kan beskådas alldeles stilla i luften. Mängder av Costa Ricas alla fjärilar finns samlade i ett stort växthus i Montverde som fungerar som fjärilsmuseum.

Den som verkligen vill ta äventyret till ytterligare en nivå kan åka landets längsta linbana i Monteverde. Totalt består linbanan av totalt 14 olika linor och den längsta är 770 meter. På sin högsta punkt sträcker sig linan på en höjd av 80 meter. Återigen, det gäller verkligen att inte vara rädd för höjder. Det här är ett häftigt äventyr som hela familjen tycks uppskatta. Och har man väl åkt en gång vill man garanterat åka fler.

1987 påbörjades ett svenskt projekt av några svenska skolungdomar som samlade in pengar i syfte om att skydda regnskogen ibland annat Costa Rica. Det fick kallas Barnens Regnskog som faktiskt gränsar till Monteverde.